Voedselveiligheidscultuur
Het begrip 'Voedselveiligheidscultuur' wordt steeds vertrouwder binnen de voedingsmiddelenindustrie. Sinds de nieuwe GFSI 2020 benchmark verplicht stelde dat iedere certificeringsstandaard voedselveiligheidscultuur moest opnemen, hebben de BRC, IFS en FSSC dit nu stevig verankerd in de standaarden.
Ook in wetgeving is dit nu vastgelegd in verordening (EU) nr. 2021/382, wat een aanvulling is op de bestaande verordening (EG) nr. 852/2004 inzake levensmiddelenhygiëne. Hiermee kunnen ook toezichthouders, zoals de NVWA in Nederland en de FAVV in België, de implementatie van deze wetgeving in uw bedrijf beoordelen.
Dit zijn externe prikkels die ervoor zorgen dat u iets met voedselveiligheidscultuur moet doen. Voedselveiligheidscultuur is echter een onderwerp dat zich niet laat vangen in een mooi beleidsdocument of doelstellingen. Cultuur heeft te maken met alle gewoontes, gedragingen en (on-)geschreven regels binnen uw bedrijf.
Lukt het bijvoorbeeld maar niet om iedereen een haarnetje te laten dragen? Wordt de hygiënesluis regelmatig overgeslagen? Of lijkt de kwaliteit bij de ene ploeg een andere te zijn dan bij de volgende ploeg?
Meer regels of procedures opstellen is niet de oplossing, het bijsturen van gedrag is dat wel. Inmiddels heeft Précon haar methode succesvol toegepast bij diverse bedrijven.
Uitgelichte Cases
Allergenenmanagement
Westland Salades BV produceert de welbekende salades in goudkleurige aluminiumbakjes met een gekleurd lepeltje. Het verwerken van goede en verse ingrediënten tot het eindproduct is een ambachtelijk proces dat al 50 jaar doorlopen wordt.
Bekijk de case