Fundament 2060 Een voedselveiligheids­handboek en hygiëne­opleiding als ondersteuning van hun nieuwe kweek­programma’s

Een voedselveiligheidshandboek en hygiëneopleiding als ondersteuning van hun nieuwe kweekprogramma’s


Het collectief Fundament 2060 wil van een leegstaande kerkkelder een unieke plek maken in Antwerpen-Noord om vernieuwende, collectieve, circulaire burgerinitiatieven een plaats te geven.
Hun missie: VERBINDEN.

En iedereen is het erover eens dat eten en drinken een goede manier is om mensen te verbinden. Naast het gezellige keldercafé startte het fundament ook een aantal kweekprogramma’s op waaronder:

  • Organiseren van een groepsaankoop van Witloofwortelen ‘Noordlof’ en het kweken van dit Noordlof in de kelders van de kerk;
  • Experimenteren met de ‘Samen Paddenstoelentuin’.

De uitdaging

Voedselveiligheid is als starter altijd een hele uitdaging. In dit geval zeker omdat dit een buurtinitiatief is en de focus ligt op het samen creëren. Bij Fundament werken veel vrijwilligers samen aan de projecten. Vele handen maken het werk licht en vooral ook leuk! Iedereen met de neus in dezelfde richting krijgen is wel een uitdaging. Fundament heeft als motto: “Als we het doen, doen we het goed!” De organisatie wil kwaliteitsvolle en voedselveilige producten maken waar de consumenten met smaak en een gerust hart van kunnen genieten.

Daarom kozen zij ervoor om Précon in te schakelen om hun wegwijs te maken in de wereld van HACCP en hygiëne.

Onze aanpak

Tijdens een rondgang werden alle huidige structuren en middelen bekeken en geanalyseerd. Wat was wel al aanwezig en goedgekeurd, en wat diende er nog aangeschaft of vervangen te worden. Heel praktisch werden alle stappen van het productieproces doorlopen.

Aansluitend werden procedures, werkinstructies en formulieren opgesteld op maat van de VZW. Bijkomende uitdaging hier was dat het systeem gemakkelijk bruikbaar moet zijn voor alle huidige en toekomstige vrijwilligers, jong of oud, met of zonder ervaring. Fundament 2060 is nu de trotse eigenaar van een volledig praktisch uitgeschreven voedselveiligheidsplan waarmee zij in de toekomst ook de controles van het FAVV perfect kunnen doorstaan.

Om de vrijwilligers wegwijs te maken in voedselveiligheid volgden ze een e-learning van Précon waarin de basis begrippen en principes van HACCP duidelijk gemaakt worden op een interactieve manier. Daarna volgde een voedselveiligheid- en hygiëneopleiding specifiek gericht op de projecten bij het Fundament. Er werd uitgelegd waarom bepaalde maatregelen nodig zijn en hoe iedereen kan meewerken aan het nieuwe systeem.

Fundament 2060 heeft hiermee een goede basis om iedereen lekker en veilig ‘Noordlof”, Shitaki’s en Koningsoesterzwam te kunnen aan bieden.

En leuk om zelfs via facebook te zien dat onze klant tevreden is:

Ook interesse gekregen in onze interactieve e-learning? Je kan een gratis demo bekijken door deze aan te vragen in onze webshop.

Graag meer info over begeleiding van uw project door Précon? Stel je vraag telefonisch of via het contactformulier hieronder.

Betrokken Professionals

Stel uw vraag online

Stel uw vraag online

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Kantoor België is verhuisd! Het nieuwe adres is: Franklin Rooseveltplaats 12 bus 6, 8ste verdieping, 2060 Antwerpen

X