Kwaliteitsstandaarden

De eerste norm op het gebied van voedselveiligheid was HACCP, die in de jaren 60 werd geformuleerd door NASA om voedsel langer en veiliger te houden tijdens ruimtereizen. Vele jaren later, in 1993, besloot de Europese Unie om HACCP in de wetgeving van alle lidstaten op te nemen. Sindsdien is het hebben van een voedselveiligheidssysteem een ​​wettelijke verplichting geworden.

De kwaliteitsnorm zoals we die nu kennen, is ontstaan ​​in 1998. Dat jaar formuleerde de British Retail Federation (algemeen bekend als BRC) normen om de voedselveiligheid te verbeteren. In de daaropvolgende jaren ontstonden meer standaarden, zoals IFS en FSSC22000, en werden standaarden ontwikkeld voor voedselgerelateerde activiteiten (zoals transport, opslag en handel).

BRC

BRC is in 1998 opgericht door een samenwerkingsverband tussen Britse retailers (British Retail Association). Naast de wettelijke HACCP-eisen stelt BRC ook eisen aan management, voedselveiligheidscultuur, persoonlijke hygiëne, bedrijfsontwerp, food defense en food fraud. Sommige standaardeisen worden gezien als basis voor het borgen van voedselveiligheid en zijn belangrijk bij de uiteindelijke beoordeling of uw bedrijf certificeringswaardig is. Précon helpt u graag met certificering.

IFS

IFS (International Functional Standard) werd in 2003 geïnitieerd door Duitse retailers en omvatte later ook retailers en groothandels in Frankrijk en Italië. Net als BRC werd IFS opgericht om de voedselveiligheid van de huismerkproducten van retailers en groothandels te waarborgen. IFS en BRC hebben veel overeenkomsten, maar de subtiele verschillen kunnen een grote impact hebben op uw organisatie. Précon helpt u de volledig de impact op het bedrijf te begrijpen.

FSSC22000

FSSC22000 is een initiatief van Nederlandse oorsprong met als missie het ontwikkelen van een wereldwijd erkend, onafhankelijk non-profit voedselveiligheidsschema. In vergelijking met BRC en IFS heeft FSSC22000 de grootste keuzevrijheid bij het implementeren van regels. Het concept van de keten is daarbij het belangrijkste uitgangspunt. Het plan bestaat uit drie delen: 1. ISO22000 voedselveiligheidsmanagementsysteem-eisen voor organisaties in de voedselketen 2. ISO / TS 22002-1 reeks technische specificaties als norm voor basisvoorwaarden 3. De zogenaamde "additional requirements" (aanvullende eisen).

Standaarden en bedrijfstype

Naast voedselproducenten moeten ook bedrijven die diensten verlenen aan voedingsbedrijven aan voedselveiligheidsnormen voldoen. Op basis van de BRC-, IFS- en FSSC22000-normen zijn aparte normen ontwikkeld voor bedrijven die verpakkingsmaterialen voor de voedingsmiddelenindustrie transporteren, verhandelen of produceren. Laat ons u aanbevelingen doen die van toepassing zijn op uw normen.

Keurmerken

Naast kwaliteitsnormen zijn er productspecifieke keurmerken die bepaalde eisen aan uw producten kunnen stellen. Keurmerken kunnen consumenten helpen beslissen of ze willen kopen. Bijvoorbeeld bij het voldoen aan dieetvoorschriften (zoals Kosher en Halal eten) of ervoor zorgen dat het product een bepaalde bron heeft, zoals biogarantie, MSC, UTZ en Fairtrade. Précon kan u helpen om aan deze keurmerkeisen te voldoen.

Onze aanpak

De laatste jaren is het aantal regels in de standaard alleen maar toegenomen, met als resultaat een enorm kwaliteitshandboek. Bij Précon geloven we dat het ook met minder kan. Door de bedoeling van de norm zorgvuldig te bestuderen en deze in uw organisatie weer te geven, streven wij een slank kwaliteits​​systeem dat bij uw organisatie past. Wij maken geen gebruik van standaard sjablonen, maar bespreken met u wat het beste sjabloon voor uw bedrijf is. We zoeken ook de perfecte match tussen uw bedrijf en een van onze consultants. De adviseur die bij u komt heeft niet alleen zijn eigen vakkennis en kennis, maar kan ook gebruik maken van de kennis en ervaring van vele collega's. Wij passen de ondersteuning volledig aan op uw wensen. Wij streven er altijd naar om u na verloop van tijd zelfstandig verder te laten gaan.

Stel uw vraag online

Contactgegevens

Onze professionals helpen u graag

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Kantoor België is verhuisd! Het nieuwe adres is: Franklin Rooseveltplaats 12 bus 6, 8ste verdieping, 2060 Antwerpen

X