Compliance, niet het doel maar het middel Compliance
Compliance is in de voedingsmiddelenindustrie heel belangrijk. Het vertrouwen van de consument werd in het verleden geschaad door een aantal voedselschandalen. De uitdaging is dan ook het terugwinnen en vasthouden van dat vertrouwen.
De trend naar meer compliance wordt versterkt door globalisering en een groeiende risicomijding vanuit de samenleving. U wilt niet bij schandalen betrokken raken en u wilt reputatieschade voorkomen. En uw klant al helemaal niet.
Dit is een van de redenen waarom klanten eisen dat u moet voldoen aan kwaliteitsstandaarden. Op uw beurt eist u dit eveneens van uw leveranciers. Daar komt bij dat de standaarden steeds uitgebreider worden en het aantal keurmerken blijft groeien. Précon kan u helpen dit alles te managen en ondersteunt u bij het maken van de juiste keuzes.
Voedingsmiddelenwetgeving
De voedingsmiddelenwetgeving heeft betrekking op de eerlijkheid in handel van levensmiddelen en de voedselveiligheid. Er is Europese wetgeving waaraan u moet voldoen. Daarboven op ook nog Nationale wetgeving zoals Koninklijk besluiten. Van etikettering en claims, e-teken en migratie-eisen tot het toepassen van HACCP, Précon kan u helpen hier aan te voldoen.
Wat betreft voedselveiligheid en eerlijkheid in de handel van levensmiddelen voor de gehele voedselketen. Behalve Europese regelgeving bestaat er ook Nationale regelgeving: de Warenwet. Wij kunnen u helpen om hier aan te voldoen. Of het nu gaat om traceerbaarheid, microbiologische criteria, de verplichting om de beginselen van HACCP toe te passen, e-teken, migratie-eisen aan voedselcontactmateriaal, of etikettering en claims.
Kwaliteitsstandaarden
In het verleden kende we een hele reeks aan voedselveiligheidsschandalen (Listeria, BSE, Dioxine, Fipronil, ...). De consument had geen vertrouwen meer in de voedingsindustrie. Die op zijn beurt last had van auditmoeheid door een gebrek aan gestandaardiseerde eisen en normen.
CEO’s van grote voedingsretailers sloegen de handen in elkaar. Dit vertaalde zich in mei 2000 in het Global Food Safety Initiative. Het GFSI stelt benchmarkvereisten waaraan voedselveiligheidsstandaarden moeten voldoen. Van boer, producent, distributeur tot handelaar; ieder zijn eigen kwaliteitsstandaard. In België werkt men naarst deze normen ook met Sectoriële Autocontrole Gidsen (ACS).
Op dit moment heeft GFSI 3 standaarden goedgekeurd voor de levensmiddelenindustrie namelijk IFS, BRC en FSSC22000. Al deze standaarden hebben ook versies voor andere sectoren zoals logistiek en verpakking. Voor de implementatie van deze standaarden kan u bij Précon terecht. Maar ook voor ISO 22000 en ACS-gidsen kunt u op ons rekenen.
Keurmerken
Een keurmerk dient de consument te helpen beslissen bij zijn aankoop. Om te voldoen aan spijswetten zoals Halal en Kosjer, maar ook over de herkomst van producten zoals biologische (Biogarantie) en fairtrade. We helpen u graag te voldoen aan de vereisten voor deze en andere keurmerken.