8 mei 2023

Wat zijn de vernieuwingen van IFS Food versie 8?

Op 18 april 2023 werd de nieuwe IFS-FOOD standaard gepubliceerd. Vanaf 1 oktober 2023 kunnen bedrijven vrijwillig een audit uitvoeren volgens deze nieuwe versie van de norm. Vanaf 1 januari 2024 wordt het een verplichting voor de bedrijven.

De implementatie van een nieuwe versie van een norm in het kwaliteitshandboek vraagt wat werk. IFS-Food heeft hierbij de 6 hoofdstukken uit versie 7 herleid tot 4 hoofdstukken. Zo werden er nieuwe eisen toegevoegd, werd de structuur vernieuwd en werd de terminologie herzien. Hieronder vindt u een enkele wijzigingen.

1. De voedselveiligheidscultuur in het bedrijf

De food safety culture wordt steeds belangrijker in voedingsbedrijven. In de nieuwe versie komt dit duidelijk naar voren doordat IFS-Food de eisen aanscherpt. Zo moeten er doelstellingen worden opgesteld die betrekking hebben op de communicatie van het voedselveiligheidsbeleid. Ook moeten er trainingen aangeboden worden die helpen om de voedselveiligheidscultuur in het bedrijf te verbeteren én moet de zowel de inzet als de de prestaties van de medewerkers worden opgevolgd en gemeten.

2. De klant staat centraal

De nieuwe versie brengt ook verstrengde knock-out eisen met zich mee. Het voldoen aan de gemaakte klantenafspraken omtrent recepturen en proces-technische afspraken wordt naar voor geschoven. Maar ook de monitoringsplannen en afspraken rondom verpakkingskenmerken en labels worden aangescherpt in de eis.

3. Interne audits

Doorheen de standaard wordt er meer aandacht besteed aan de verschillende onderwerpen van de interne audits. Zo moet elk onderwerp uit de IFS-Food standaard minimaal elke 12 maanden aan bod komen. Met behulp van een onderbouwde risicoanalyse, moet het risico van het onderwerp in kaart worden gebracht. Afhankelijk van het risico wordt de frequentie van de interne audit bepaald. Zo zal voor een onderwerp met een verhoogd risico vaker een interne audit moeten worden uitgevoerd.

4. Crisismanagement

Het correct handelen bij een gevaar voor de voedselveiligheid is van groot belang voor de volksgezondheid. De nieuwe versie van de norm benadrukt dit door de knock-out eisen aan te scherpen. Zo is er een aanvulling op de eis waarbij de verantwoordelijkheden, communicatie en het opleiden van de betrokken personen verder is aangevuld.

5. Codex Alimentarius

De vernieuwingen in de Codex Alimentarius hebben voor heel wat vernieuwingen gezorgd in de GFSI-normen. Ook de IFS-norm doet dit door het basisvoorwaardenprogramma aan te passen naar huidige versie van de General Prinicples of Food Hygiene van de Codex Alimentarius uit 2020.

6. Certificatie procedure

Naast de nieuwe een aangepaste eisen in de nieuwe norm, krijgt het IFS-certificaat een update. Zo kan het certificaat een ster-status krijgen. Een certificaat met deze ster-status geeft aan dat het bedrijf een positieve beoordeling in een onaangekondigde audit heeft gekregen. In versie 7 werd al aangegeven dat één audit elke 3 jaar verplicht onaangekondigd moet zijn. Dit is nog steeds het geval in versie 8, maar nu wordt er extra aandacht besteed aan het verduidelijken van de telling. Ook is het mogelijk om een herkomstvermelding als disclaimer op het certificaat te vermelden. Tot slot doet de B-score opnieuw zijn intrede in het auditprotocol. Met de B-score wordt er aangeduid dat er een afwijking is op de gestelde eis.

Meer weten?

Précon organiseert op verschillende momenten kennissessies om u te informeren over de grootste wijzigingen in de IFS-Food versie 8. Of heeft u hulp nodig bij het implementeren van de nieuwe eisen in uw kwaliteitshandboek? Neem contact met ons op via +32 (0)11 26 99 07 of mail naar info@precon-food.be.

wijzigingen in IFS Food versie 8

Auteur

Debbie Cleynhens
Debbie Cleynhens

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte