14 december 2022

GFSI schorst IFS voor een periode van 3 maand

De Global Food Safety Initiative of kortweg GFSI-coalitie kondigde publiekelijk op 9 december 2022 aan dat de International Featured Stadards (IFS) voor een periode van drie maanden wordt opgeschort met ingang van 8 december 2022.

Voor GFSI is dit nodig om het vertrouwen en de integriteit van de GFSI erkende certificeringsprogramma’s te behouden. IFS geeft aan dat er geen voedselveiligheidsreden aanwezig zijn voor de opschorting, en heeft aangegeven om juridische stappen te ondernemen tegen de activiteiten van GFSI.

Welke impact heeft dit voor uw bedrijf?

Indien uw bedrijf momenteel gecertificeerd is (hiermee wordt bedoeld dat de certificatie heeft plaatsgevonden VOOR 8 december 2022), hoeft u geen actie te ondernemen. De GFSI-erkenning van elk bestaand certificaat die uw vestiging heeft ondergaan, blijft geldig tot de vervaldatum van het certificaat.

Heeft u een audit tijdens de schorsingsperiode?

Het GFSI kondigt aan dat het schorsingsbesluit gevolgen heeft voor certificaten gekoppeld aan certificatieaudits die plaatsvinden vanaf 8 december 2022 tot het einde van de schorsingsperiode. IFS certificaten die worden afgegeven voor een audit die is uitgevoerd tijdens deze periode zullen niet GFSI-erkend zijn. GFSI beveelt aan om in dat geval uw eigen leveranciersafspraken te raadplegen en uw klanten te contacteren om te evalueren wat voor hen acceptabel is met betrekking tot hun vereisten voor GFSI-erkende certificeringsprogramma’s. De verwachting is dat leveranciers en klanten er flexibel mee om willen gaan.

IFS zelf geeft aan dat de schorsing weinig gevolgen zal hebben voor gecertificeerde en nog te certificeren bedrijven. Zij laten weten dat alle IFS-certificaten nog steeds geldig zullen zijn en dat de retailers en groothandelaren van het IFS-netwerk duidelijk hebben laten weten dat deze certificaten ook tijdens de GFSI-schorsing zullen worden erkend.

Heeft u toch nog vragen of ondersteuning nodig?

Twijfelt u over de consequenties voor uw bedrijf of overweegt u te gaan werken met een ander GFSI-erkende certificering? Wij helpen u graag verder. U kunt ons bereiken via info@precon-food.be of +32 (0)11 26 99 07.

Lees het publiekelijk persbericht en extra informatie hier:
IFS: https://www.ifs-certification.com/index.php/en/news/news-archiv/4304-important-notification-about-gfsi-suspension
GFSI: https://mygfsi.com/news_updates/gfsi-steering-committee-sanctions-international-featured-standards-ifs/
GFSI-FAQ: https://mygfsi.com/wp-content/uploads/2022/12/FAQ_-IFS-Sanction-1.pdf

Auteur

Madelon Holland
Madelon Holland

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte