Het HACCP-plan is al jaren een wettelijke verplichting in de voedingsindustrie. Bovendien versterken de autocontrolegidsen en GFSI-standaarden het voedselveiligheidssysteem. Maar ondanks al deze systemen blijven er regelmatig problemen opduiken op het vlak van voedselveiligheid in de productiesites. Steeds vaker worden er huisstammen, ook wel persistente stammen genoemd, ontdekt. Deze stammen zijn moeilijk weg te krijgen, en moeten met de nodige zorg en expertise worden opgevolgd. Met geavanceerde analysetechnieken zoals whole genome sequencing (WGS) kan het DNA van de pathogenen verder onderzocht worden. Door deze techniek kunnen voedsel gebonden uitbraken steeds vaker gelinkt worden aan de bedrijven, maar dit vormt een extra uitdaging voor de voedingsindustrie…
Om de huidige problematiek omtrent huisstammen te beperken heeft het Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid (FAVV) een gids ontwikkeld in samenwerking met FEVIA, UGent en ILVO. Deze aanvullende module GM 4 omgevingspathogenen is een verplichte aanvulling op de reeds bestaande autocontrolegidsen, en zal vanaf 10 maart 2025 tijdens de audit mee worden gecontroleerd. Tijd voor de implementatie.
Beter voorkomen dan genezen
De gids beschrijft bijkomende eisen die niet enkel focussen op het respecteren van de microbiologische criteria in het eindproduct, maar richt zich nu ook op de productieomgeving. Bijkomend geeft de gids een verduidelijking bij het opmaken van een goed onderbouwd omgevingsmonitoringplan en het verbeteren van de voedselveiligheid in het bedrijf.
Inhoudelijk richt de gids zich op 2 grote pijlers:
- Preventieve maatregelen waarbij goede hygiëne- en productiepraktijken centraal staan om kruiscontaminatie vanuit de productieomgeving naar het levensmiddel te voorkomen.
- Een goed onderbouwd omgevingsmonitoring plan waarbij een risico-gebaseerde aanpak de basis vormt. Historische gegevens en een goede bedrijfskennis zorgen dat een doeltreffend omgevingsmonitoring plan tot stand komt. Maar blijven verbeteren en evalueren is belangrijk want een herziening van het monitoringsplan wordt minstens om de 3 jaar geëist.
Naast een procedure vraagt de gids ook een risico-gebaseerd plan dat in het kwaliteitssysteem wordt geïmplementeerd. Ook worden er bijkomende eisen omtrent het basisvoorwaardeprogramma gesteld met als doel de voedselveiligheid van de levensmiddelen verbeteren.
Précon kan u hierbij helpen. Met onze verdiepende training microbiologische analyses en het analyseplan wordt kritisch gekeken naar het analyseplan en de microbiologische resultaten. Immers zorgt een goede verwerking van deze resultaten in combinatie met een goed analyseplan tot vroegtijdige signalering van besmetting waardoor er adequaat op gereageerd kan worden.
Vragen of ondersteuning nodig?
Heeft u hulp nodig om de module te implementeren in uw kwaliteitssysteem of heeft u vragen over omgevingspathogenen in uw organisatie? Neem contact met ons op via +32 11 26 99 07 of mail naar learning@precon.group